Tuinontwerp

Ontwerp Dungense Belevingstuin (door Pieter van Uden)

Een traditionele boerentuin of kruidentuin is voor veel dementerende ouderen een bekende vorm en ervaring uit hun jeugd. De tuin kent verschillende hoofdonderdelen die de karakteristieke tuin vorm geeft. bv. de rechte symmetrische indeling van de plantvakken, een centrale put of waterbak met bijbehorende gieters en emmers, een plantenkas en veel geurende kruiden en bloemen die gonzen van de bijen en bont kleurige vlinders en insecten. En vergeet vooral niet de gereedschapschuur en fruitbomen. De gebruikers willen met planten bezig zijn en met hun handen in de aarde wroeten en even een kip kunnen bewonderen. Rondom hun heen zijn vogels druk bezig bessen te zoeken in de dichte beplanting en huppen telkens in en uit een vogelkastje wat aan de met rozen begroeide pergola hangt. Een en al beleving!

In het tuinontwerp zijn de volgende beleving thema’s verwerkt: Water, vuur, aarde, geur, beeld (kleur) en geluid..

Allemaal samen zijn het elementen die de zintuigen prikkelen en bewoners er toe brengen om de natuur en elkaar te ontmoeten en op deze manier blij en of gelukkig kunnen zijn.

Het hart van de tuin is open en biedt plaats voor spelletjes en activiteiten die het buiten zijn van ouderen stimuleren. Eromheen zijn de borders gevuld met ouderwetse boerenbloemen in felle kleuren en heerlijke geuren. Hoog boven de borders uit zien we fruitbomen zoals Kers, Appel en Peer. Doormiddel van een stapelmuur van oude bakstenen wordt het middenterras omzoomd en kan men genieten van een waterelement of een spelletje.

Bij de boerenschuur is ruimte voor kleine dieren zoals kippen en of een konijn. Daar zijn activiteiten mogelijk zoals eieren rapen en dieren eten of drinken geven.

Het ontwerp:

totaal ontwerp boerenerf3

De onderstaande elementen worden in het boerenerf verwerkt:

Hoge kweekbak        Waterput   Bijenhotel       Kippenhok

Waterelement       Houthok

Stapelmuur      Rabarberbak

Pergola           Bankjes